Option 1 : Rs. 80,000

RRC Group D Full Mock Test

397968

100 Questions
100 Marks
90 Mins

**Given:**

Spent on children = 20% of salary

Given to wife = 15% of remaining salary

**Concept:**

To solve this type of question, consider the salary to be 100%. Remove the expenditures from 100% and proceed this way.

**Calculation:**

Let the man’s salary be = 100%

He spends 20% on his children’s education;

Remaining salary = 100 – 20 = 80%

15% of the remaining = (15/100) × 80 = 12% given to his wife.

∴ Remaining salary = 80 – 12 = 68%

∵ 1/4^{th} of 68% = 13600

⇒ 17% = 13600/-

⇒ 1% = 13600/17 = 800

⇒ 1% × 100 = 800 × 100

⇒ 100% = 80,000/-

∴ Man’s monthly salary is Rs. 80,000.

__Alternate Method__

Let the salary of the man be "x"

Salary given to wife = 0.15(0.8x) = 0.12x

According to Question

13600 = (0.8 - 0.12)x/4 = 0.68x/4

x = Rs. 80000